Novinky - (6v6) Obhájca z Chomutova putuje do finále.

1.zápas

 

Piráti Chomutov 4 - 3 The Expendables (2:0, 0:1, 2:2)

Góly: 13. Wenzel 1:0,18. Kumbik (Frinkelin) 2:0, 36. McCitrus (Jágr, Mešár) 2:1, 47. Jágr (Mešár) 2:2, 48. Frinkelin (Kumbík) 3:2, 51. Jágr (McCitrus) 3:3, 60 Frinkelin SO 4:3.

 

V otvaracom zápase tohto semifinále, sa ako prvý do náznaku šance dostali obhájcovia titulu. V 3.minúte ušiel pozdĺž mantinelu Bořucký, jeho prihrávku na Frinkelina včas zastavil Eichel. Dobré šance na otvorenie skóre prišli počas vylúčenia Jágra, so strelami Pirátov si dobre poradil gólman Dragon. V 13.minúte došlo k vyústeniu tlaku domácich, keď neúspešné vysunutie Eichela potrestal Wenzel, ktorý si položil Dragona pri backhandovej kľučke - 1:0. Výhodu presilovej hry dostali po úvodnom góle aj hostia. Najviac zaujala pekná akcia, na ktorej konci z medzikružia pálil Jágr. Beluš bol však pozorný. O pár okamihov nato predviedol šikovné ruky za bránou francúz Frinkelin, ktorý oklamal Dragona, ktorý si myslel, že puk vyvedie spoza brány, Puk ale pekne poslal k pravej tyčke, kde stál Kumbík, ktorý napriek tomu, že bol tiesnený obráncami, trafil odkrytú časť bránky - 2:0. 

Piráti mohli skóre zveľadiť hneď po príchode z prestávky, ale Dragon si pri backhandovej strele Frankelina bližšiu tyčku dobre ustrážil. V 25.minúte sa musel poriadne roztiahnúť Beluš v bráne Pirátov, keď puk od Jágra prevzal Mešár. Žiaľ pre hostí, skóre sa nemenilo.

V polovici zápasu, sa do sľubnej šance dostal Frinkelin. Jeho snahu o brejk dobre prečital Madonna a zabránil tak dobre čŕtajúcej sa príležitosti. V 36.minúte sa podarilo využiť chybičku Bořuckého Jágrovi, ktorý nakopol do brejku 2 na 1 s Mešárom. Jágrovú prihrávku na Mešár obetavo zastavil Frinkelin, ale z pokračujúcej akcie našiel Jágr pred bránkou McCitrusa, ktorý sa tešil z kontaktného gólu - 2:1. Skvelá priležitosť na vyrovnanie sa The Expendables naskytla na prelome tretín, kedy sa na trestnej lavici ocitli hneď dvaja Piráti naraz. Ako prvý pohrozil spoza brány Mešár, ale Beluš sa stihol včas premiestniť k opačnej tyčke. V 42.minúte rozhorčil hosťujúcu striedačku neuznaný gól Madonnu, ktorého Bořucký dobre atakoval, brnkol mu po hokejke a stratil tak kontrolu nad pukom. Ten síce dostal za bránkovú čiaru, avšak rozhodca okamžite svoje ruky rozpažil. Hráč pravdepodobne puk dopravil do siete korčuľou. Po návrate z trestnej lavice sa znovu pripomenul Frinkelin, ktorý to skušal dvojnásobnou otočkou sa efektne presadiť, obrana hostí však bola pozorná. Šance na vyrovnanie prišli aj v 45.minúte. Dorážky od McCitrusa, Mešára či Jágra si ani tentoraz nenašli cestu do bránky Beluša. Postupne sa zlepšujúci The Expendables sa vyrovnania dočkali v 47.minúte! Dobre napadal Mešár, puk možno smeroval na McCitrusa, ale nakoniec si našiel cestu až k Jágrovi, ktorý sa z medzikružia nepomýlil - 2:2. V 48.minúte dobre čítal Mešárovú hru Wenzel, ktorý ho na útočnej modrej telom odstavil od puku, ten si prevzal Kumbik, vyzvrtal obranu hostí a našiel nikým nestráženého Frinkelina vľavom kruhu na vhadzovanie. Piráti sa tak rýchlo dostali znovu do vedenia. Zápas naberal na obrátkach a v 51.minúte došlo k ďalšej zmene skóre. Najprv to vyzeralo, že McCitrusovi bude Jágr zavadzať pri koncovke, avšak tento nestárnucí vlasáč odrazený puk sám dopravil do siete - 3:3. S vyrovnaným stavom domáci neboli spokojný a tak sa znovu vrhli na súpera. S nepríjemnými strelami Bořuckého a Fencla si Dragon dobre poradil. Dokonať obrat sa mohlo podariť McCitrusovi, ktorý sa v poslednej minúte dobre tlačil pred Beluša, strela najlepšieho strelca základnej časti The Expendables (62 gólov), avšak len presvišťala popri pravej tyčke. Zápas spel do prvého predlženia hneď v prvom stretnutí, ale s tým nebol stotožnený francúzsky útočník Frinkelin. Predral sa do samostatného úniku, ktorý len za cenu faulu zastavil Eichel. Nariadene trestné strieľanie s prehľadom zakončil a tak si na svoje konto v prvom zápase pripísal druhý presný zásah, ktorý mal aj prívlastok rozdielový!


 

Stav serie: 1:0 pre Pirátov


 

2.zápas

 

Piráti Chomutov 6 - 5 The Expendables (4:1, 1:0, 0:4 - 0:0, 1:0) 

Góly: 4. Frinkelin (Wenzel, Bořucký) 1:0, 7. Frinkelin (Kumbík) 2:0, 9. Frinkelin (Wenzel,Kumbík) 3:0, 10. McCitrus (Mešár, Jágr) 3:1, 19. Frinkelin (Wenzel, Fencl) 4:1, 29. Frinkelin (Kumbík, Fencl) 5:1, 48. McCitrus (Mešár, Jágr) 5:2, 50. Mešár 5:3, 60. McCitrus (Jágr, Madonna) 5:4, 60. McCitrus (Jagr, Mešár) 5:5, 91. Wenzel (Frinkelin) 6:5

 

Druhé stretnutie na ľade Pirátov začalo veľmi z ostra a už na začiatku 4.minúty udreli domáci. Skvelú prihrávku vzduchom od Wenzela spracoval Frinkelin a ten sa v samostatnom úniku nepomýlil. Aj druhé stretnutie teda otvárali gólom domáci hráči. Na 2:0 zvyšovali domáci už v 7.minúte, keď McCitrusov pokus o prienik do pásma zastavil tvrdo Bořucký, opustený puk vzal Kumbík, dobre sa zbavil neistého Mešára a prihrávkou našiel Frinkelina, ktorý druhykrát v zápase skóroval. V 9.minúte sa zapotila aj upratovacia čata, nakoľko po vysunutí od Wenzela stredom ihriska, po tretikrát rozvlnil sieť Frinkelin a zaznamenal tak extrémne rýchly hattrick ! Hostia sa však z tohto bleskového úvodu chceli rýchlo otriasť, čomu im mohla pomôcť rýchla odpoveď v podobe gólu McCitrusa. Ten ťažil z výbornej práce Jágra pri mantineli, ktorý na seba naviazal až dvoch braniacich hráčov - 3:1. Štvrtý presný zásah domácich sme videli v 19.minúte, keď opäť udrel Frinkelin, ktorého našiel Wenzel, ktorý dnes rozdával okulahodiace prihrávky! V posledných sekundách tretiny mohol znížiť Jágr, ale Beluš výborné zakročil pri samostatnom úniku. 

V úvode druhej časti hry sa mohol zapísať do streleckej listiny aj Kumbik, ten svoj blafák nestihol dotiahnuť do úspešného konca, nakoľko mu puk v poslednej chvíli ušiel. V polovici stretnutia napriahol ľavého kruhu na vhadzovanie Frinkelin, a zaznamenal už neuveriteľný piaty gól v stretnutí ! Takéto niečo si istotne nepredstavoval žiadny fanúšik The Expendables a ten, ktorý sa rozhodol opustiť štadión či televizny prenos urobil strašnú chybu. To,čo sa totiž začalo diať, nechceli uveriť ani domáci, ktorí boli neskutočne rozbehnutí. Znížiť najprv mohol Mešár v 38.minúte, Beluš ale skvelým zákrokom gólu zabránil.

Do tretej časti hry šli teda Piráti so štvorgólovým náskokom, ktorý vyzeral byť pre nich bezpečný. Piráti poľavili v koncentrovanosti, ponukli súperovi dve presilovky za sebou. Prvá úspešná nebola, v tej druhej vyzval Mešára na skórovanie Jágr, Beluš sa ale stihol presunúť. O pár okamihov sa to už ale podarilo, a po peknej kombinačnej akcii cez Mešára, Jágra sa z druhého gólu v zápase tešil McCitrus 2:5 v čase 47:35. O 2 minúty na to nachytal na hruškách Beluša Mešár, ktorý skóroval šikovne z veľkého uhla - 5:3.V poslednej prebiehajúcej minúte sa za domácich snažil individuálne presadiť Kumbik, pre jeho sólo však obrana hostí nemala pochopenie a tvrdou hrou telom ho od puku odstavila. Kým sa však útočník Pirátov pozbieral z ľadu, tak túto malú početnú výhodu využil dobre stavaný Jaromír Jágr, obkrúžil obráncu a prihral puk na McCitrusa, stojacého na hranici bránkoviska. Bol to pre neho hattrickový zásah v tomto stretnutí. Do konca tretiny ostávalo už len 40 sekúnd a hostia si logicky vzali time out. Ten sa ukázal ako správna voľba a v čase 59:35 sa dočkali gólu na 5:5! Puk zaviedol do pásma McCitrus, po dorážkach Mešára a Jagra ešte gól neprišiel, ale po posunutí puku od Jágra sa už Beluš nestihol presunuť pri McCitrusovej strele. Neskutočné zdramatizovanie zápasu tak bolo na svete hostia sa jednoznačne takýmto záverom dostali na koňa. Tí mohli dokonca zápas v riadnom hracom čase otočiť, ale strelu Jágra Beluš vytesnil do tyčky a s následnou dorážkou si poradil.

V predĺžení sa ako prvý do veľkej šance dostal Wenzel, keď po nacvičenom signály z buly ho našiel Frinkelin, ale strelu z prvej krásnym semafórom zastavil Dragon. Prvé predlženie opticky patrilo hlavne Pirátom, ktorý sa to často snažili individuálne riešiť, ale vždy v poslednej chvíli o puk prišli. Hlavne tlak v poslednej minúte bol enormný. Obrovská škoda bola, keď chybnú rozohrávku Madonnu zachytil na modrej Frinkelin, avšak rozhodca jeho akciu zastavil fúknutím do píšťaľky, nakoľko sa ocitol v ofsajde.

V druhom predĺženi opäť pokračoval tlak domácich. V dobrej šanci sa ocitol Kumbik po Frinkelinovej prihrávke pred bránu, Beluš však zasahovať nemusel. O pár minút sa v dobrej šanci bol aj Frinkelin, ale bránu prestrelil. Rozhodujúci gól prišiel až v 91.minúte, kedy sa do čierneho trafil strelou z prvej Wenzel.

Po dramatickom zápase, kedy Piráti stratili vedenie 5:1 v poslednej 20-minútovke, sa nakoniec práve oni tešili aj z druhej domácej výhry. Bol to však neskutočný boj, hoci obe hrané predĺženia boli hlavne v ich réžii. Série sa tak presťahuje na najbližšie dva zápasy na ľad The Expendables.

 

Stav série: 2:0 pre Pirátov


 

3.zápas

 

The Expendables 4 - 6 Piráti Chomutov (1:2, 1:1, 2:3)

Góly: 2. Fencl (Frinkelin, Bořucký) 0:1, 5. Kumbík (Fencl) 0:2,, 12. Madonna 1:2, 25. Kumbík (Fencl, Frinkelin) PPG  1:3, 35. McCitrus (Jágr, Mešár) 2:3, 55. Wenzel (Frinkelin, Kumbík) 2:4, 56. Frinkelin (Wenzel, Kumbík) 2:5, 57. Eichel 3:5, 60. Frinkelin (Wenzel) 3:6, 60. Jagr (Madonna, McCitrus) 4:6.

 

Prvé dve stretnutia v Chomutove jasne ukázali, že diváci sa majú na čo pozerať a oba zápasy boli nesmierne vyrovnané. Na ľad The Expendables však prichádzajú lepšie naladený Piráti a dve výhry z domáceho ľadu by radi zopakovali aj u súpera.

Vzhľadom na prerušený prenos, sme sa s obrazovkou dostali v zápase až v 6. minúte a na ukazovateli skóre svietilo 2:0 pre hostí z Chomutova. po góloch Fencla a Kumbíka. Tesne po spustený prenosu sme ale mali možnosť vidieť kontaktný gól, ktorý bol pripísaný fínovi Madonnovi - 1:2. Puk si do vlastnej siete zrazil obránca Fencl. V 12. minúte pohrozil Kumbík, jeho strela skončila na vyrážačke Dragona. V závere tretiny sa v brejku ocitol Wenzel, jeho strela však rozvlnila sieť len z bočnej strany.

Ihneď po zmene strán ohrozil Beluša Jágr. S jeho strelou po sťahovačke na obráncu si ale poradil. V 25.minúte odčinil vlastný gól Fencl, ktorý brilantnou prihrávkou vzduchom za obranu našiel Kumbíka, a ten pohodlne dostal hostí do dvojgólového vedenia. Všetko sa to udialo počas presilovej hry. V 30.minúte ohrozila aj zrazena strela Wenzela od polky ihriska. Skackajúci puk našťastie Dragon, aj keď s ťažkosťami, vyrazil. V 35.minúte to bolo opäť len o jeden gól. Jágr v stredom pásme na poslednú chviľu posunul puk na McCitrusa, ktorý v blafáku poslal Beluša na opačnú stranu a rutinérsky zakončil - 2:3. V 37.minúte skúšal technickú parádu Frinkelin, jeho prehodenie brankára Dragona však úspešné nebolo. 

Tretia tretina bola gólov najbohatšia a padlo v nej až 5 gólov, hoci začali padať až v druhej 5-minútovke. Počas celej tretiny mali viac z hry hostia a ubúdajúcim časom, museli domáci viac otvárať hru. To využil v 55.minúte Wenzel, ku ktorému sa puk od Frinkelina dostal až na druhý pokus. - 2:4. Po tomto góle si domáci vzali time out, no viac prospel hosťom, Tí hneď po vyhratom vhadzovaní prešli do útoku a Frinkelin, strelou švihou z pravého kruhu prekvapil Dragona - 2:5. Kuriózny moment nastal 3 minúty pred koncom tretej treiny, kedy Beluš šiel za bránku po puk, toho sa ale chopil Fencl, ktorý sa otočkou snažil vyhnúť napadajúcemu Mešárovi. Puk chcel hneď odohrať ale poslal ho priamo na vlastnú bránku, do ktorej sa ešte Beluš nestihol vrátiť - 3:5. Dobrou šancou na vynutenie si predĺženia bola presilovka 5 na 3 pre domácich, Všetky nádeje však pochoval Frinkelin, ktorý ťažil z pekného sóla Wenzela - 3:6. Konečnú podobu tohto tretieho zápasu dal Jágr na konečných 4:6.

V treťom zápase mali teda opäť navrch Piráti, hoci nechýbalo veľa, aby si ho v závere stretnutia dobre rozbehnutý zápas ešte skomplikovali.

 

Stav série: 0:3 pre Pirátov.


 

4,zápas

 

The Expendables 2 - 9 Piráti Chomutov (1:3, 0:2, 1:4)

Góly: 3. Kumbík (Wenzel, Bořucký) 0:1, 5. Wenzel (Kumbík,Beluš) 0:2, 8. Wenzel (Bořucký, Beluš) 0:3, 9. Jágr (Eichel) 1:3, 30. Wenzel (Beluš, Kumbík) 1:4, 36, Kumbík (Bořucký, Fencl) 1:5, 42. Mešár (McCitrus, Eichel) 2:5, 45. Kumbík (Wenzel) SHG 2:6, 48. Kumbík (Wenzel) 2:7, 49. Wenzel 2:8, 58. Wenzel 2:9, 

 

S nožom na krku, aj tak sa dalo nazvať stretnutie číslo 4. Domáci, ak si chceli predĺžiť pobyt v play off museli už bezpodmienečne vyhrať. Žiaľ práve toto stretnutie im vôbec nevyšlo, keď nezachytili rýchly náastup súpera. Tí spravili v zostave zmenu, keď do bránky sa postavil Frinkelin a do útoku Beluš a ani jeden sa nestratil. Zápas ukázal, že bol v réžii dvoch hráčov a to menovite Kumbík (4 góly) a Wenzela (5 gólov). Ako sme už spomínali, úvod bol rýchly a hostia sa dostali už vo 8. minúte do 3-gólového vedenia. Najprv Wenzel na modrej vymiešal obráncu a nezištne pred bránou našiel Kumbíka. Pri druhom presnom zásahu si títo dvaja hráči role vymenili a bolo 0:2. Na 3:0 vyšla pekná kombinačná výmena medzi Wenzelom a bekom Bořuckým  - 0:3. Vrátiť sa do zápasu chcel domácich gólom Jágr, ktorý využil moment, kedy otrasený Kumbík ležal na ľade a v úniku prekonal backhandom Frinkelina - 1:3. Na dlhšiu dobu sa strelci odmlčali a na ďalší gól sme čakali až do polovice stretnutia. Záver prvej tretiny však patril domácim, ktorý sa snažili o kontaktný gól, ale závar pred bránou nedokázali využiť ani jeden z útočného tria - Jágr - Mešár - McCitrus.

Zlomový moment štvrtého stretnutia prišiel azda počas presilovej hry v 30.minúte, kedy sa spoza brány, trošku so šťastím presadil Wenzel, keď to skôr vyzeralo, že chcel hľadať na druhej strane Kumbíka - 1:4. V 36.minúte sa krásnym tečom Bořuckého strely prezentoval Kumbík.

Do tretej časti hry nastúpili domáci s tým, že už nemajú čo stratiť. Chceli sa pokúsiť zopakovať výkon z druhého zápasu, kde tiež prehrávali 1:5 a zápas dotiahli ešte do predĺženia. Túto vidinu im priblížil Mešár, ktorý sa hneď v úvode tretiny pekne predral modrou čiarou a puk poslal pod hornú tyč Frinkelinovi - 2:5. Po faule Bořuckého to vyzeralo ešte sľúbnejšie, žiaľ pre domácich fanúšikov, ju domáci nedokázali využiť. Jedinu príležitosť mal McCitrus, ten ale našiel iba pripravenú lapačku gólmana. Aby toho nebolo málo v 45.minúte potiahol puk Wenzel a napriek napádaniu štyrmi hráčmi dokázal pred bránou nájsť Kumbíka, ktorý sa nemýlil - 2:6. Po tomto góle sa už hra hráčom The Expendables rozpadla a dalšími dvomi inkasovanými gólmi v rýchlom slede už boli zrelí na uterák. Na 2:7 zvýšil Kumbík ďalším tečom strely od modrej a o chviľu na to samostatnom brejku skóroval Wenzel. Ten istý hráč sa do listiny zapísal ešte raz, aj to vďaka vlastnému gólu Dragona, ktorý sa len snažil rýchlo puk rozohrať.


 

Stav série: 0:4 pre Pirátov.


 

Pri zhrnutí celého priebehu však musíme uznať dve dôležité veci. Do finále postupil lepší tím, o tom nás presvedčili vo všetkých štyroch zápasoch. Lenže tím The Expendables sa vôbec nemusia hanbiť za svoje vystúpenie v semifinále Alfa Games Play off. 4:0 znie možno hrozivo, ibaže prvé dva zápasy boli úplne vyrovnaným súperom a svojim bojovným výkonom si u divákov, ale aj u Pirátov určite vydobili veľký rešpekt. Pri troche šťastia mohli z Chomutova uchmatnúť minimálne jeden zápas, ak nie aj dva. V takom prípade by bolo zaujimavé sledovať, čo by to spravilo s tímom Piráti Chomutov. Avšak odpoveď na túto otázku už nezistíme. Piráti si doma svoje prostredie horko-ťažko ustrážili a vo vonkajších zápasoch tak bola psychická výhoda na ich strane, čo sa odzrkadlilo aj na ľade. Pohodlnejšie výhry na ľade súpera ich dostali do vytúženého finále, kde si zahrajú aj o pekný finančný obnos a koniec koncov o titul majstra 6v6 Alfa Games Ligy. S kým to však bude, si ešte nejaký ten deň počkáme, nakoľko paralelne hrajúce sa semifinále je vyrovnané a momentálne vedú Taifun Hybridi nad Overpingom 2:1 na zápasy.

 

Čo sa týka štatistiky kanadských bodov v tejto sérii, tak ju podľa predpokladu ovlédlo trio Wenzel (8+8), Kumbík (7+8) a Frinkelin (9+5). Poznamenať však musíme, že posledne menovaný nastúpil vo štvrtom zápase do bránky, takže nemal moc príležitostí si svoje štatistiky v tomto semifinále vylepšiť. 

Na druhej strane nezaostával nestarnúci Jaromír Jágr, ktorý si pripísal 4 góly a 6 asistencií. V tesnom závese mu boli McCitrus (6+3) a Mešár (2+6).

 

Na záver, by sme veľmi radi poprosili generálnych manažérov oboch tímov o vyjadrenie sa ku účinkovaniu svojho klubu v tomto semifinále. Aké pocity u Vás vládli po dohratí série, kde myslíte , že nastal zlom v tejto sérii, čo Vás možno prekvapilo na hre súpera? 

 

(Touto cestou by som ja osobne veľmi rád  poprosili všetkých generálnych manažerov, keď sa bude článok týkať ich klubu, a prípadne boli oslovení k napísaniu nejakého hodnotenia, aby tak spravili nižšie do komentárov :) bolo by to milé spestrenie tejto ligy a hlavne by som ja osobne uvidel, či to ma zmysel sa takto bližšie k istým zápasom / sériam sa bližšie venovať :) )

 

Ďakujem :)

 

Musíte být prihlášen, aby jste mohli číst a přidávat komentáře!